Wielkanocne przysmaki – Ośrodek Rehabilitacyjno - Wypoczynkowy w Sobieszewie

 


Wielkanocne przysmaki


CIASTO KRUCHE NA MAZURKI: 20 szt 5 szklanek mąki, 5 żółtek, pół szklanki cukru pudru, 1,5 pudełka masła roślinnego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany (gęstej), cukier waniliowy. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, śmietanę. Wyrobić ręcznie by nie było grudek, dodać – ubite żółtka z cukrem pudrem. Szybko zagnieść ciasto. rozwałkować ciasto 0,5 cm grubości, wycinać z kartonowej formy – kształt jajka. wyciąć radełkiem paski o szer. 1cm, posmarować białkiem brzeg wyciętego mazurka z ciasta i przyłożyć pasek z ciasta dokoła niego, łącząc na szczycie. Ułożyć na blasze, na papierze zachowując odstępy ok. 3 cm między wykrojonymi z ciasta jajkami – ciasto rośnie podczas pieczenia! . Piec w tem 160C-170C na złoty kolor.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress